tisdag 24 november 2015

Traditionella fällknivar - Case Mini Copperlock

- Nygammal förpackning



Det här är en liten kniv med en intressant om än tämligen kort historia. Den är också berättelsen om hur man förbättrar klassiska mönster. Det här är nämligen en "nygammal" kniv. De första släpptes så sent som 1997. 

Kniven kan räknas som en fusion mellan ett flertal äldre knivtyper. En beståndsdel är förstås en vanlig "lockback". Sen är stilen på bolstren tagna från en "Copperhead" mycket beroende på att det behövdes utrymme för att få plats med låsmekanismen. Med sitt enkla tämligen slanka clippoint-blad har det även drag av en Trapper och hela utseendet drar åt en hel del åt "Canoe"-hållet.   

Case Mini Copperlock


Case som märke har extremt många knivmodeller och variationer i sin digra katalog. Antalet blir inte mindre eftersom de ger ut begränsade upplagor av olik slag med täta mellanrum. Allt för att öka samlarvärdet förstås. För att navigera i snårskogen kan man använda sig av deras modellbeteckningar som karta och kompass. 

Den här modellen har till exempel referensnummer: 61749L SS

Den första siffran representerar handtagsmaterial. "6" står i det här fallet för att den har benhandtag. Nästföljande siffra betecknar antalet blad och blir följaktligen "1". De följande tre siffrorna "749" är numret för själva mönstret eller knivmodellen. Bokstaven "L" indikerar att kniven är försedd med en bladspärr. Det suffixet är inte så vanligt på Casemodeller eftersom de flesta saknar lås. Den avslutande bokstavskombinationen förtäljer vilket stål som är aktuellet. Här "SS" för "Stainless Steel".


Med drag av Copperhead, Canoe, Trapper och lockback. En lyckad syntes


Funktionen som givet kniven dess namn - låset, en backlock



Fit & Finish


- Bolster, Ändarna på kniven är av nickelsilver och det främre bolstret är av "pinched bolster"-typ. Det vill säga om man tittar på det uppifrån smalnar det av något på bredden precis innan det övergår i skollorna som om någon nypt ihop det. De är liksom de flesta detaljerna på kniven polerade. De sitter mycket väl mot ramen och övergången till skollorna är perfekta. Det även i hörnorna där det ibland missas på enklare knivar. 

- Skollor, Sidorna på den här kniven är av ben som färgats blå. Mönstret "jigged bone" är fräst för att likna horn. Själva fräsningen med de parallella skårorna kallas ibland för "barn board". Ytan är sedan polerad och det arbetet är väl utfört.

- Ram, Som brukligt är på den här sortens kniv är den uppbyggd kring ett chassi i mässing. Grovleken ligger på 1 mm. Även ramen har fått sig en touch av polertrissan och insidan är slipad vilket ger ett gott intryck. Alla kanter är rundade och mjuka som de skall vara. 

- Passning, Kniven är ytterst välbyggd med endast någon liten miss. Passningen mellan skollor och bolster är felfri som sagt. Hela kniven är väl rundad, slipad och alla detaljer är polerade. Nitarna är är väl gjorda och slipade även de. Däremot är eggen inte helt perfekt och bladet drar markerat åt vänster när kniven är hopfälld. Dessvärre är Case något kända för att inte ha den bästa centreringen på sina knivar. I det här fallet är det nästan så att bladet gnider mot ramen vilket skulle repa det. 

- Slipning, Kniven är vass men något ojämnt slipad och  eggen blir därför bredare mot spetsen. Den är för övrigt tämligen trubbig som på alla Copperlocks. Inte slö men heller inte någon riktig nåludd. Det är mer ett resultat av formen på bladet än någon miss i tillverkningen och inte helt ovanligt för några traditionella mönster. 


Walk & Talk
- Pull, Kniven öppnas med en "long pull" - en förlängd nagelskåra. Givet att kniven är liten och välbyggd bjuder den knappt på något motstånd alls. En etta och toppbetyg i det här fallet. 

- Walk and Talk, Även efter initialrörelsen löper bladet extremt lätt. Hade det inte varit för bladspärren hade det varit i klass med de bästa moderna knivkonstruktionerna. Och det är imponerande med tanke på att det inte finns några glidlager i den här typen av kniv. Gången är endast ett resultat av små toleranser och bra montering. Ljudet den här kniven ger ifrån sig är resolut med tanke på hur liten den är. Ett bestämt snäpp både vid öppning och stängning.


Stay & Play
- Stay, Ett område som inte är aktuellt på den här kniven eftersom bladet är försett med lås och således inte kan släppa.

- Spel och glapp, Kniven låser tydligt och bladet har ingen spel eller glapp alls i utfällt läge. På den här punkten är kniven mycket välgjord och motsvarare märket och prislappen. 


Ett högglanspolerat clippointblad i Case egna "True surgical steel"


En liten fickkniv som är osynlig i fickan men annars något av ett smycke


En sympatisk bekantskap som får mig att vilja stifta bekantskap med storebror "Copperlock"



Sammanfattning



Det var bara en tidsfråga innan den här modellen skulle införskaffas för min del. Eftersom jag gillar såväl "Canoes" som "Copperlocks" och "Trappers" så var det givet att en kniv med influenser från dessa håll var tvungen att inkorporeras i samlingen. 

I mitt tycke är det en synnerligen estetisk och inte minst praktisk variation. Med utseendet från ett klassiskt mönster och funktion med lås och rostfritt stål som en modernare kniv. Tack vare det lilla men framför allt rundade formatet är den dessutom ytterst fickvänlig. Mini Copperlock mäter under decimetern hopfälld och den har även en ytterst slank profil. De tar således inte mycket plats. Den väger dessutom in på svältfödda 54 gram.

Som alla knivar av den här typen är nackdelen att de ligger löst i fickan och med den här finishen vill man helst inte skava sönder kniven mot nycklar eller andra föremål i fickorna. Därför får den här husera i egen ficka mest hela tiden. Men eftersom den är så smidig är det inte ett problem. Ett alternativ är förstås att bära dylika knivar i läderfodral. 

Kniven är vass och skär bra men jag är inte helt förtjust i Case egna "True-Sharp"-stål vilket enligt uppgift skall röra sig om någon modifierad version av 420HC eller möjligen 425M. Det känns som det ligger i klass med en Victorinox eller liknande. Det är mjukt, det skall vara härdat till 55-57HRC och därmed lättslipat men håller sig inte vasst särskilt länge. Men det är inget enormt problem på en liten fickkniv som det här. Det är inget jag har med mig på campingturen eller fjället direkt. 

Det jag saknar mest på den här kniven är en riktigt vass spets men det ingår i bladtypen att den är begränsad på det området. 

Passning och tillverkningskvalité på den här kniven är genomgående riktigt bra med ett undantag. Frågan är varför just Case skall ha så svårt att få bladen raka i ramen? Jag har betydligt billigare knivar från bland andra Rough Rider och Buck Creek som inte lider av det problemet. I det här fallet är det nästan så illa att bladet nuddar ramen vilket ger repor på det högglanspolerade stålet i onödan. 

Men bortsett från den detaljen är det här en utmärkt kniv. Liten, smidig, elegant och fungerar som den skall. Eftersom som Case som vanligt ger ut den i massor av varianter så är det förstås ett samlarobjekt för den som känner sig hågad. 

Överlag är det en bra fickkniv. Rekommenderas!



Specifikation:

Märke: Case

Mönster: Mini Copperlock
Referensnummer: 61749L SS
Längd hopfälld: 91 mm
Bladstål: "True-Sharp Surgical Steel"
Huvudblad: 66 mm med en eggländ av 60 mm
Sekundärblad:  inget
Etsning blad: ingen
Text tang: Case XX, USA, 61749L SS
Skollor: Blue Jigged Bone
Bolster: nickelsilver
Ram: mässing
Nitar: mässing
Sköld: Case USA

Tillverkningsland: USA


/ J - funderar på storebror

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar