tisdag 10 mars 2015

Traditionella fällknivar - RR Halfhawk


Egentligen är namnet på den här kniven, "Halfhawk", inte det minsta rättvisande då det faktiskt inte alls handlar om ett hawkbillblad, inte ens till hälften, utan om en regelrätt sheepfoot. Därmed avlägsnar sig kniven från det som brukar betecknas som "Pruning knives" och blir snarare en "Cotton sampler" eller "Rope knife" till sin karaktär. Det förstnämnda är annars klassiska trädgårdsknivar vars särpräglade bladform är särskilt anpassad för att trimma buskar och träd med.

Ramen har däremot de kännetecken som brukar åtfölja en "Hawkbill" med sitt "Swayback"-utseende och droppform och faktum är att det är exakt samma ram som Rough Rider använder till sin äkta Hawkbill.

Rough Rider Halfhawk


Den karaktäristiska raka eggen på ett sheepfoot-blad namnet till trots

"Halfhawk" ingår i Rough Riders "Coal Miner"-serie som är tänkt som en hyllning till de amerikanska kolindustriarbetarna. Serien kännetecknas av svarta bolster för att matcha kol-temat och att de har texten "Coal Miner" stämplat* på bladet. Även askarna som medföljer knivarna avviker från övriga serier. 

Sekundärbladet är ett tämligen kraftigt pennblad


Fit & Finish
- Bolstret är tillverkad i vit mässing/nickelsilver och har en dekorationsrand vilken känns igen från flera knivserier från Rough Rider.

- Skollor, "Coal Miner"-serien har alla svarta skollor i "jigged bone". På den här kniven är de tjocka samt väl och jämnt färgade. 

- Ram, Kniven är försedd med en ram och distans av mässing och den är helt genomgående så att de två bladen är åtskilda vilket eliminerar risken för att bladen skall repa varandra. Båda bladen är någorlunda centrerade men drar konsekvent en smula åt höger.

- Passning, Kniven är överlag välbyggd men det finns några skönhetsfläckar. Om kniven hålls upp mot ljus skiner det igenom mellan bolster och ram på något ställe. Ryggsidan är heller inte alltigenom jämn. Däremot är övergången mellan skollor och bolster ovanligt bra och nitarna fint polerade. 

- Slipning, Båda bladen är vassa men något grovt slipade och huvudbladets slipfas på höger sida är något bredare mot spetsen. Efter en omgång med strigel blev eggen betydligt bättre. Särskilt tydlig blev effekten på det stora bladet. Eftersom stålet är mjukt och grundslipningen godkänd svarar kniven snabbt på behandling med läder och slippasta.  


Walk & Talk
- Pull, Det breda huvudbladet är lätt att greppa med nypan så egentligen är nagekskåran nästan överflödig här. Själva motståndet är rätt stort men hävstången och greppet på det större bladet gör att det är lättöppnat. Själva fjädern är nog annars en sjua. Det blir inte minst tydligt på pennbladet som är riktigt besvärligt att få ut. Samma motstånd från fjädern som på det stora bladet men mycket mindre hävstång.

- Walk and Talk, Den här kniven har utmärkt gång och känns smidig och mjuk och båda bladen har ett tydligt halvvägsstopp. De smäller till högst tillfredsställande såväl i öppet som i stängt läge.


Stay & Play
- Stay, Bladen hålls väl på plats av de kraftiga fjädrarna och de är ovanligt stabila.

- Glapp och spel, Det finns inget spel i bladen i öppet läge utan bladen känns som de skall. Däremot kan som på så många klassiska slipjoints med ramar i mässing ett flex tvingas fram om man bänder kniven kraftigt i sidled. Inte många av de här anrika konstruktionerna klarar samma misshandel som moderna stål- eller titanramar gör. Det är ingen invändning mot den här kniven per se utan mer en reflektion över konstruktionen och att vissa saker faktiskt har utvecklats.   

"Coal Miner"-serien är utgiven som en hyllning till gruvarbetare


Sammanfattning


Bladkonfigurationen på den här kniven är egentligen genial. Rough Rider har valt att sätta ett sheepfoot-blad i en hawbill-ram vilket ger ett mindre fotavtryck än vad kniven skulle haft annars även om det fortfarande är tämligen substantiellt. Sen har de kompletterat det med ett överdimensionerat pennblad vilket är utmärkt om behovet att penetrera något känns överhängande. Enda nackdelen med det förfarandet är att handtaget blir något tjockare än en enbladig kniv men det är nästan försumbart i sammanhanget eftersom kniven ändå är rätt stor.

Sen har den här typen av handtag något rakare sidor än vad jag föredrar. Det gör att kniven känns fyrkantig i handen på något vis trots droppformen. Med det sagt så är handtaget stort nog för att ge ett rejält grepp och bladet kraftigt nog för att orka med även lite tyngre arbetsuppgifter. En duglig brukskniv helt enkelt. Sheepfoot-blad har den styrkan att de är utmärkta till långa raka snitt. Den raka eggen biter då extra bra i materialet. 


Specifikation:

Märke: Rough Rider 

Mönster: Hawkbill
Referensnummer: RR12840
Längd hopfälld: 101 mm, 4"
Bladstål: 440A, 56-58HRC
Huvudblad:  70 mm, 2 3/4", Sheepfoot
Sekundärblad: 57 mm, 2 1/4", Spear
Etsning blad: Coal Miner
Text tang: RR hästsko/RR1284 china
Skollor: Coal black jigged bone
Bolster: nickelsilver/vit mässing
Ram: mässing
Nitar: mässing
Sköld: RR 'bomb'

Tillverkningsland: Kina


/ J - går under jord

* Med någon form av "PAD-skrift" vilket innebär att färgen är sammanfogad kemiskt med metallen och inte bara stämplad på ytan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar