lördag 26 januari 2013

Knivrecension CRKT "Drifter"

- Den perfekta fickkniven del 3


Dagens recension kommer att avhandla en kniv från det amerikanska företaget Columbia River Knife & Tool - CRKT som grundades 1994. Det jag främst uppskattar hos dem är att de producerar serietillverkade knivar i samarbete med kända customknivmakare vilket gör att man åtminstone kan få en försmak av handgjorda knivar till överkomliga priser. Min första kniv därifrån inhandlades för 13 år sen via Fällkniven som då var återförsäljare av dem i Sverige. Kniven, en "Mirage" var en inte särskilt lyckat serieproduktion av en Jim Hammondkniv*. Inte heller mitt andra köp från CRKT, en "Ryan Mod 7", var någon succé så ett antal år har fått passera innan jag vågade slå till igen men skam den som ger sig!  

Deras "Drifter" har nu funnits på marknaden ett tag och är en riktigt prisvärd liten kniv - den går normalt att hitta mellan 20-25 dollar och ibland lägre än så på nätet. Det är inte många knivar i det prisspannet som kan slå den på fingrarna, helt ok material, bra finish och en mycket bra design. Så det är inte konstigt att det blivit en populär modell.

Mina tidigare erfarenheter av knivar av från CRKT är mycket varierande. Några är jag som sagt inte alls särskilt nöjd med som Mirage och Ryan Mod 7 och andra anser jag vara bättre som exempelvis Carson M4 och Heiho. Men tendensen är klar, de har i mitt tycke bara blivit bättre och bättre. Jag var därför rätt nyfiken på "Drifter" då jag läst och sett en hel del om den innan jag köpte kniven.

CRKTs "Drifter"

Drifter finns i två utföranden som delvis är olika knivar med samma grundform. Den som recenseras är varianten med handtag i rostfritt stål. Den andra versionen** har handtag i G-10 vilket gör den lite lättare och "greppigare". En annan skillnad mellan knivarna är att låsningen på versionen med stålhandtag är en "framelock" och G-10-versionen är en "linerlock". Den sistnämnda har också ett blad med coating i titannitrid (TiNi) som gör det lite mer motståndskraftigt mot korrosion. 


Handtag i stål med "Titanium Nitride Coating"


Bra ramp för tummen och räfflor för bättre grepp.

Handtaget på den är versionen är tillverkat av stål med en yta av "titannitrid" och påminner en aning om en liten Sebenza vid en första anblick. Designen är minimalistisk med enkla rena linjer och en öppen konstruktion med två fästpunkter och hål för fånglina. Den mjuka formen och längden på 9,1 cm gör att den ligger bra i handen. Om man inte har allt för stora händer kan man hålla den med fyra fingrar, det är bra på en kniv av den här storleken. Med ett naturligt grepp med tummen på den för ändamålet avsedda rampen så blir det dock snarare ett trefingersgrepp, åtminstone för mig. Men handtaget ger ett gott grepp trots den relativt glatta ytan. Lika viktigt för mig är att ytfinishen gör att kniven ser mer sober och elegant ut. Jag betraktar den här kniven som en liten fickkniv där utseende och "bärbarhet" är lika viktiga som grepp och bladform. 

¨
Klassiskt droppoint blad i 8Cr14MoV, tyvärr med onödigt stor logga.

Bladet är en klassisk Droppoint som fått en satinfinish och är skålslipat med rundad rygg. Eggen har en svag "recurve", s-formad egg vilket bidrar till att bladet får en bra buk och längre skäryta. Den är liten eller grund nog för att inte komplicera slipning och bryning vilket annars kan vara ett problem med den typen av form på eggen. Stålet är kinesiska 8Cr14MoV och skall vara en aning bättre än det vanligare 8Cr13MoV, tydligen gör det extra krominnehållet något med stålet. I vilket fall som helst är det lättslipat, håller skärpan någorlunda och rostar inte för jäkligt. Än så länge är jag nöjd med hur den uppträder och eggen var riktigt vass direkt ur kartong vilket har missats från CRKT ett antal gånger har jag hört från andra. 

Kniven öppnas med dubbla "thumbstuds" vilket gör kniven helt ambidextriös. Bladet går mycket lätt att fälla ut tack vare den goda placeringen av dem och det faktum att de är ovanligt stora för bladstorleken. En liten nackdel som uppstår pga av detta är att de ibland kan fastna lite här och var när kniven skall plockas fram eller stoppas undan. Särskilt vill de haka i kanten på fickorna. Bidragande till den silkesmjuka öppningen är också något så ovanligt för prisklassen som dubbla bussningar i metall. Annars brukar det vara glidbussningar i nylon i den här prisklassen vilket också förvisso brukar fungerar utmärkt men som inte håller lika länge.

Ett välfungerande clip som man bär monterat som det kommer eller inte alls

Clipet på kniven är av stål och fungerar riktigt bra, särskilt på den här versionen  då ytan på handtaget gör att kniven inte fastnar i byxtyg. Utseendet är diskret vilket förstärks av den grå färgen som inte  skriker ut att det sitter en kniv där. Det går också att demontera ifall man vill bära kniven löst i fickan istället vilket naturligtvis går eftersom kniven inte är så stor. Lite negativt är att man inte kan ändra position på det alls. Kniven bäres på höger sida med spetsen nedåt, eller utan clip. Andra alternativ är uteslutna. 

Låsningen är solid och det finns inget spel i öppet läge vare sig upp och ned eller i sidled. Skulle det uppstå lite glapp så finns möjlighet att justera bladspänningen via pivotskruven som är en torxmodell som sig bör. Kniven är för övrigt även demonterbar. Den öppna ryggen och den enkla konstruktionen med framelock gör att den är lätt att hålla ren och därför troligen inte behöver plockas isär särskilt ofta. 
Enkel konstruktion, elegant utförande

Skall intrycken sammanfattas blir det att kniven känns betydligt dyrare och mer exklusiv än vad den är. Mycket beroende på en enkel stilren design och god ergonomi. Den extra tyngden i stålversionen känns förvisso när man bär den men det gör också att den känns en aning mer solid än G-10-utförandet. Vill man ha en riktigt lätt kniv väljer man å andra sidan den sistnämnda som väger in i flugvikt med sina 68g. Skall någon negativ kritik ges så ser jag gärna att de ändrar på de stora blaffiga loggorna på bladet. Jag är anhängare av mer sparsmakat användande av logotyper. Faktum är att den av SRM OEM-tillverkade versionen därför är snyggare! Tyvärr är det här något som återkommer på de flesta CRKT-modellerna. 


Och så var den tämligen snygg också...


Men båda versionerna av Drifter är mycket prisvärda då man för priset erhåller en mycket solid passform och finish, en öppning som fungerar mycket bra och de låser utmärkt. I korthet en mycket bra fickkniv till ett bra pris. 


Specifikation:

Längd utfälld: 165 mm (6,5 inches)
Vikt: 90 g (3,2 ounces)
Bladlängd: 73 mm (2,875 inches)
Godstjocklek: 2,5 mm (0,1 inch)
Bladstål: 8Cr14MoV
Handtag: Stål, (2Cr13)

Producerad av: Columbia River Knife & Tool, tillverkad i Kina.


/ J - kniv- och ordbrukare

* Funderar på att återkomma med en sågning av den kniven :-)
** Som också finns som OEM-tillverad kniv av SRM och då heter 704

3 kommentarer:

  1. Grymt ambitiös recension och väldigt proffsig. Tack för att du lämnade fotavtryck :) Blir en läsare av din blogg For Sure.

    SvaraRadera
  2. Tack för den kritiken, den värmer! Ser dina inlägg på youtube sen en tid tillbaks när jag hittade dig! :-)

    SvaraRadera
  3. Bra recension av kniven som inte lämnade min ficka på 2 år. (Kanske överflödigt att tillägga att jag gillar den? :) )

    SvaraRadera