fredag 7 februari 2014

Knivrecension SanRenMu 763

- Den perfekta fickkniven del 12 

Som kontrast till det förra inlägget om knivar som behandlade de gråzoner som finns när det gäller formgivning av vassa föremål så kommer här att följa några stycken presentationer/ recensioner av knivar från Kina som inger mer hopp om sakernas tillstånd och att visar på att allt inte är piratkopiering. Den första av dem sorterar under rubriken "Den perfekta fickkniven" och kommer återigen från SanRenMu.

Dagens inlägg är dessutom rena reafyndet. Två för en inte bara sett till pris på knivarna utan även för att dagens recension täcker två versioner av samma kniv. Så det är lika bra att ni läser texten två gånger när ni ändå håller på.

Recensionfynd 2 för 1 - SanRenMu 763

Vi blickar som sagt återigen österut och konstaterar att Kina och SRM utöver sin OEM-tillverkning börjar kunna det här med att producera små framgångsrika budgetfällknivar även under eget namn. Förutom succén med modell 710 som numera verkar vara omdöpt till 7010 har även 763 gjort sig ett namn vid det här laget. Det började först viskas bland budgetentusiaster och på forum för något år sen om att det var en bra kniv med tanke på att den nästan inte kostar något. Nu pratas det allt oftare om att det är en bra liten kniv utan lika många prisreferenser inblandade i jämförelsen med konkurrenterna. 

SanRenMu 763

Det här är en intressant kniv ur flera aspekter. Modell 710 blev som sagt en framgång men den var också starkt influerad av en liten Sebenza vilket gjorde att den så att säga inte stod på egna ben. Därtill låg formspråket alltför nära inspirationskällan. SRM 763 skiljer sig från 710 genom att den blivit en framgång på egna meriter. Det är bara att hoppas att det är ett generellt kinesiskt trendbrott bort från kopior och plagiat mot fler och bättre egna idéer. Det vore ännu roligare om det från Kina kunde komma fler knivar med uttalat etniska eller traditionella mönster i moderna material. En sådan utveckling ser jag fram emot.


Blad


Modell 763 har ett enkelt 6,5 cm långt droppoint-blad som är relativt brett i relation till sin längd vilket gör att det påminner om ett flåblad i miniatyr. Det ger en kraftigare buk än vanligt på en så pass liten kniv vilket ökar eggens längd. Bladet har en kort falskegg på toppen och ryggen är försedd med "jimpings"- urfräsningar som faktiskt fungerar. De ger fäste utan att gnaga hål på fingrarna. Men jag är fortfarande av uppfattningen att de kan avvaras.

Det kan tilläggas att SRM gör något så ovanligt som att lista den aktuella längden på eggen som bladlängd. Ett mått som inte alla använder men som underlättar för den som letar kniv.* Som jämförelse kan nämnas att trots kortare totallängd på bladet så har SRM 763 samma längd på eggen som en Spyderco Delica 4. 

Skålslipat droppointblad med en liten falskegg

Godstjockleken är ingen överraskning för den som känner till SRMs knivar då alla modeller i deras "EDC"-sortiment baseras på ett 2 mm stål. Eftersom slipfasen är hög på den här kniven och bladet tunt så ger det ovanligt goda skäregenskaper även vid genomgående snitt för att vara en skålslipning. Detta blir tydligt när man skär saker som papper och kartong där kniven är riktigt bra.

En udda detalj är att bladstoppet i kombination med främre delen av handtaget är utformat för att fungera som kapsylöppnare när bladet befinner är infällt. En funktion vars nytta kan diskuteras. Fördelen är att anläggningsytan mellan bladtang och bladstopp ökar vilket minskar slitaget där.

Bladtangen dubblerar som kapsylöppnare

Knivarna kom riktigt vassa och eggarna är någorlunda symmetriskt slipade och väl gjorda vilket jag nästan kommit att förvänta mig av SRM vid det här laget. För att göra billiga knivar så har de genomgående hög precision i tillverkningen. Det tyder på bra kvalitetskontroll om jag nu inte haft tur vid upprepade tillfällen.

Eggen håller även skärpan relativt bra för att vara ett 8Cr13MoV-stål så härdningen verkar även den vara adekvat. Uthållighet är inte ett av det stålets främsta egenskaper annars. Som vanligt är det någorlunda rosttrögt och går att få godkänt vasst. Som ni märker haglar inte superlativen över stålet men relationen mellan pris/prestanda är inte dåligt. Det är bara det att det inte är något toppstål vi talar om.

Vad vi kommit att förvänta oss på budgetknivar från Kina  - 8Cr13MoV-stål

Kniven skär bra i de flesta material men är bäst på småsaker som plastförpackningar, papper, kartong, rep/snöre, tyg o dyl. De är dugliga i trä men som väntat inte i närheten av en kniv med därtill anpassad slipning och geometri. Därtill är även handtaget lite för kantigt. Men till mat fungerar den förvånansvärt bra så länge man inte skär genomgående snitt i hårda rotsaker till exempel. Men det är nästan givet med tanke på skålslipningen och det korta bladet. Det är trots allt ingen kockkniv. Men som "allkniv" eller skalkniv fungerar den ändå relativt bra. Jag har prövat den på lite av varje som att skala vitlök, hacka schalotten, skiva potatis, morötter, palsternacka och rotselleri, skära gurka och tomat och strimla sallad samt putsa kött. Allt för att få en känsla för kniven.

Jag gillar trots allt det här bladet. Visst, det kunde varit flatslipat och visst händer det att tumpinnarna är något i vägen vid genomgående skär men bara i vissa angreppsvinklar och det gäller å andra sidan för nästan alla knivar med den typen av enhandsmanövrering. Men som ett allround "EDC"-blad är det mycket funktionellt och fyller de flesta av mina behov tämligen väl. Ett exempel på att det finns lite tanke bakom formen är att om 763 greppas med tummen på bladet vilket är ett tämligen naturligt grepp på den här kniven så hamnar kraften från handen när den vinklas framåt rätt ned på knivens buk. Det gör den lätt att kontrollera och ger bra kraft. 


Handtag


Kniven finns i två versioner med olika handtagsmaterial (LB-763, GB-763) där den ena versionen har skollor av aluminium och den andra av G10**. Egentligen är det ett mellanting mellan skollor och handtagssidor då kniven har ett kort chassi med korta "liners" i vilka låset är fäst. Ryggen på handtaget utgörs av en distans i brun FRN på båda modellerna. Den bakre delen av handtaget har ståldetaljer som tjänar en dubbel funktion dels som fäste för clipet och dels som extra stort fånglinehål. Båda knivarna är hopskruvade med 1,5 mm insexskruvar med undantag för pivotskruven som justeras med en 2 mm insexnyckel. Noteras kan dock att skallarna på skruvarna i handtaget på G10-versionen är betydligt större än de på aluminiumkniven.

Version med utförande i G10 i förgrunden och aluminium i bakgrunden. Notera de olika storlekarna på skruvhuvudena


Annorlunda variant av lösning på fånglinehål

LB-763 har en greppig och bra G10 som ger en viss lyster och återkastar ljus när kniven vinklas på ett sätt som nästan påminner om kolfiber. Greppet känns stabilt trots att det är en liten kniv vi talar om. Det svartanodiserade aluminiumhandtaget på LG-763 är betydligt halare eftersom ytan är helt slät. 

Förutom att ge annan textur så väger aluminiumhandtaget också något mer. De få extra grammen känns faktiskt och i kombination med metallen ger det ett mer solitt intryck. Vilken version som är att föredra är en smaksak. Den ena kniven känns mer gjuten i handen medan den andra är lättare att få upp och ned ur fickor p g a mindre friktion. Är man ambivalent som jag skaffar man båda!

Sen finns det förstås något man alltid få ta med i beräkningen när man talar om knivhandtag här uppe i norr - temperatur! Metallhandtag av olika slag allt från enklare stål och aluminium till dyrare titan och zirkonium har en tendens att  bli kalla när kvicksilvret droppar och helvetet fryser till is. Material som G10 och micarta liksom trä känns varmare att ta i.

Aning kantigt men relativt ergonomiskt ändå

Greppet är förvånansvärt bekvämt trots det aningen kantiga utseendet. Visuellt påminner det om några Cold Steel-modeller som "American Lawman" och "Mini AK" tycker jag. Men det är klart att eftersom kanterna inte är runda är det inte en kniv man greppar hårt om och går loss på en 2x4" och täljer en timma eller två. Då kommer man att få blåsor i händerna var så säker. Men med tanke på knivens storlek så är det kanske inte heller det tänkta användningsområdet. 


Öppning och lås


Öppningen sker med typiska dubbelsidiga tumknoppar vars mönster biter rätt bra i fingret. Det ger gott fäste och de fungerar väl och tur är det för de är placerade för nära handtaget för att det skall vara perfekt enligt mitt tycke. Kniven är extremt lätt att fälla ut och framförallt in. Mycket av smidigheten kan härröras till låset.

Benchmade har patent på sin "Axis-lock" men det finns ändå flera varianter på den typen av lås på marknaden som endast skiljer sig marginellt i utförande sinsemellan och delar samma grundprincip. Som exempel kan nämnas det pensionerade "Ultra-lock" från Cold Steel som nog var aningen för likt för att få finnas kvar på marknaden vilket förde det goda med sig att det banade väg för deras Tri-Ad-Lock istället. Sen finns "Piston-, och Arc-lock" från SOG, "Bearing-lock" från Spyderco och Benchmade har dessutom sin egen "Rolling-lock" som komplement.

SRMs version skiljer sig lite från Benchmade vad gäller t ex vinklar mot knivtangen och distans som bulten skall färdas för att låsa. Så utförandet är inte exakt lika förutom i funktion men nog rör det sig om en kopia i allt väsentligt. Om det är en av Benchmade godkänd dito för den inhemska kinesiska marknaden eller ej har diskuterats på diverse forum. Själva handhavandet är dock väsentligt trögare än originalet då fjädrarna är styvare åtminstone inledningsvis. Men så är Benchmade också i jämförelse med det mesta i knivväg extremt mjuka att öppna och stänga.

Kniven öppnas med tumknoppar och låser med Axis-lock

Knivarna har efter ett tags användande blivit mjukare och smidigare men det återstår att se hur de små "763-orna" håller över tid med tanke på att originalet ibland rapporterats ha haft problem med sina "omega-fjädrar", de små fjäderstålen som håller låsbulten på plats och gör att den kan röra sig. De har helt enkelt gjort sig kända för att gå av ibland. 

Något som bidrar till bättre livslängd på låset är att låsbulten är roterande vilket förhindrar att metallen slits ojämnt och därmed att platta ytor bildas. Den är dessutom justerbara vilket jag noterade häromdagen då en av knivarna i samband med att jag började skriva den här texten helt enkelt kärvade ihop totalt. Först förstod jag inte var som hänt och tyckte att det var ödets ironi att den gick sönder med tanke på att jag plitade på en recension. Sen studerade jag konstruktionen närmare bara för att se att själva bulten satt sig på tvären och att den inte löpte i sitt spår som den skulle. Efter att ha spänt skruvhuvudet fungerar kniven utmärkt igen.

Om man bortser från att de inledningsvis var lite tröga, på gränsen till svåra att släppa med en hand så är själva funktionen utmärkt. De låser stabilt, säkert och hårt. Ingen av knivarna har något som helst glapp vare sig i sidled eller höjdled vilket är särskilt imponerande med tanke på prisklassen men något jag har kommit att förvänta mig just från SanRenMu som snabbt blivit mitt favoritmärke bland de helkinesiska tillverkarna bl a av det skälet. Kvalitén är ofta utmärkt och lägger man därtill pris i ekvationen är de svårslagna i budgetklasserna. Särskilt gäller det jämfört med andra kinesiska konkurrenter. 


Att bära


Knivar i den här storleken går förstås utmärkt att bära lösa i fickan kanske försedda med en extra fånglina för att kunna fiska upp dem lättare. Men vill man bära dem med clip så finns förstås sådana liksom på de flesta moderna fickknivar idag.

Stålet i clipet är lagom spänstigt och håller kniven väl och utseendet är inte för pjåkigt. Clipet är en vikt variant vilket gör att kniven kommer långt ner i fickan. Ungefär en centimeter av handtaget sticker upp vilket är lagom mycket för att man skall ha något att greppa om när det är dags att famla efter sitt redskap. Den greppiga ytan på G10-kniven gör att det är den svårare av de två att hala fram och stoppa undan. Båda lider en aning av att bulten på låset sticker ut en bit utanför handtaget och river mot byxtyget.

Ett fungerade clip

Clipet fäster stabilt med skruvar i stålförstärkningen i den bakre delen av handtaget. En viktig detalj är att fästet är försänkt i sidorna vilket gör att det trots att clipet bara har två skruvar istället för tre inte kan röra på sig i sidled vilket annars är ett vanligt problem med den typen av lösningar. Skruvarna inte är helt lätta att avlägsna emellertid. Jag misstänker att någon form av gänglåsning använts vid montering. Om man får loss skruvarna är clipet flyttbart från höger till vänster sida men kniven kan bara bäras med spets uppåt. Kombinationen av ett flyttbart clip och Axislock gör kniven helt ambidextrös vilket torde glädja våra vänsterhänta vänner. 

Jag tycker om det mesta hos clipet förutom att spetsen som sticker ut en aning är för vass och kan riskera att rispa saker man går emot. Ett fel som tyvärr återkommer hos flera knivtillverkare även bland knivar som kostar mer.

Eftersom mängden stål hålls nere i handtaget bl a genom att inte ha ett helt chassi blir kniven mycket lätt och de båda knivarna väger in runt 60 g där aluminiumersionen (LB) är tungviktaren på 65g och är därmed något tyngre än G10-versionen (GB) med sina 58g.

Sammantaget gör kombinationen av en lätt, liten kniv med ett bra clip att den fungerar utmärkt som fickkniv. De kantiga formerna kan dock vara en nackdel. Enligt mig är rundade former att föredra för lommeknivar vilket för övrigt även är snyggare.


Slutligen


Fit och finish på de här knivarna är anmärkningsvärt bra även om man inte kalkylerar med priset. Bladcentreringen på båda är perfekt, det finns inga oavsiktligt skarpa hörn och kanter, knivarna är någorlunda vassa och eggarna jämt slipade och de låser stabilt utan glapp eller spel. Kort sagt inte mycket att anmärka på där. Stålet kräver dock att man bryner det med jämna mellanrum eftersom det har en tendens att tappa skärpan relativt fort. Handtagen är också kantiga vilket gör att de inte är anpassade för längre tids arbete. Utseendet är aning blockigt och vad man anser om det är förstås individuellt. Rent estetiskt föredrar jag generellt mjukare former som sagt även om det "mekaniskt kantiga industriella" kan få bryta av ibland som omväxling. 

Det övergripande intrycket är annars att de är riktigt sympatiska små rackare. Det som är extra trevligt är att det här är en genuin SRM-produkt och inte en stulen design, med undantag från låset då förstås. Det ryktas dock ibland om att SanRenMu fått tillåtelse från Benchmade att använda Axislock på den inhemska marknaden. Men det var nog isåfall innan de började sippra ut på världsmarknaden via  Exduct, Aliexpress, Dealextrem och eBay m fl sidor skulle jag misstänka.


En kandidat för den som söker en kompetent, billig fickkniv men som kanske inte är den mest personliga

Det här är knivar för den som vill ha bland det bästa och mest välbyggda som finns i den extrema budgetklassen bland fickknivar. Därtill har de ett eget utseende även om den inte är särskilt elegant i mitt tycke men det ger aning karaktär. Sen tycker jag kanske inte är de är snygga, att säga det vore att sträcka sig för långt.

Det här är inte knivar för den som föredrar avancerade stål och den prestige som följer med mer kända märken. Just de här modellerna är inte heller något för den som föredrar mer klassiska fällknivsmönster. Där har SanRenMu andra knivar i modellprogrammet som fyller de kriterierna bättre.

Problemet med många kinesiska knivar är att de inte ger den där känslan av att ge något extra även när de är välgjorda som i det här fallet. De är lite "själlösa". Om det kommer att förändras över tid får framtiden utvisa. Men ett steg i rätt riktning är att avlägsna sig bort från kopieringsindustrin och röra sig mer i riktning mot produktion av egna idéer. Det finns tecken på att är möjligt och SanRenMu 763 är ett sådant. Framledes skall jag presentera några fler diton var det tänkt.

Ytterligare ett rejält kliv vore att styra mot mer originella varianter och mindre moderna fällknivsmönster då skulle SanRenMu bli riktigt intressanta. Det är väl tveksamt om det kommer att ske. Men t ex Ganzo har uppmärksammat efterfrågan och har nu en trebladig stockman i modellprogrammet och det kanske får ses som ett trendbrott?



Specifikation:

Längd utfälld: 156 mm
Vikt: 65, 58g (Alu/G10)
Bladlängd: 65 mm
Godstjocklek: 2 mm
Bladstål: 8Cr13MoV, Hrc 57-58
Lås: Axislock
Handtag: Aluminium, G10

Producerad av: SanRenMu, tillverkad i Kina

SRMs hemsida hittar du här.


/ J - ser dubbelt

* Det kan annars vara rejäl skillnad på "bladlängd" och eggens faktiska längd. Särskilt på moderna knivar med "choils" av olika slag. Exempel på detta är knivar från Spyderco, Cold Steel, Strider, och kanske mest extremt hos Sniper Bladeworks där jag tycker förhållandet är närmast parodiskt.
** Intressant att det på hemsidan står att det är handtag i FRN vilket det inte är. Det är G10 men samma fel står på fler knivar på deras hemsida där det systematiskt står "FRN" trots att det tydligt handlar om andra material.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar