söndag 8 februari 2015

Knivrecension Spyderco C153G "Des Horn"

- Desigersamarbeten X, Des Horn 


Ett av de senaste tillskotten i samlingen är en fällkniv från Spyderco som jag haft i åtanke en längre tid. Det som slog an från början var de bedrägligt enkla linjerna som samtidigt är retsamt intrikata.  De tog ett tag att vänja sig vid men sen var jag fast.

Kniven är formgiven av Des Horn som till professionen faktiskt är tandläkare bördig från Kapstaden, Sydafrika. Han började tillverka knivar som hobby redan på 60-talet. Sen dess har han hunnit göra en kniv eller två och bli medlem i såväl South African- som Italian Knifemaker's Guild. 

Spyderco C153G Des Horn

Den aktuella kniven presenterades av Spyderco 2011 och finns fortfarande kvar i modellprogrammet så uppenbarligen säljer den bra nog för att inte bli utrangerad. Den är emellertid inte så vanligt förekommande i recensioner och videos har jag noterat. Kategorin "Gentlemans folders" har under en tid fått stå tillbaka i knivindustrin för diverse vässade spett som sorterar under kategorin "Tacticals" i den anglosaxiska terminologin. Men det finns uppmuntrande tecken på att mer eleganta fällknivar är på väg tillbaks på bredare front. Den här och andra liknande knivar är goda exempel på det.

Förföriskt eleganta linjer

Des Horns orignalmodell är en konstkniv som saknar hålet i bladet men det var ett krav från Spyderco att det skulle inkorporeras i designen. Det är trots allt deras signum!

Originalmodellen i mer exotiska material

Det första intrycket av Spydercoutgåvan är att den är extremt lätt och faktiskt något större än den ser ut på bild vilket än en gång visar på skillnaden mellan hur en kniv känns i hand och vad som kan utläsas av måtten. Intrycket har troligen med längden att göra. Kniven är förvisso slank men mäter i strumplästen strax över arton centimeter.  



Blad


För den som har något emot Spydercos vanliga breda lövformade blad så kanske det här faller mer i smaken. Själv uppskattar jag förvisso dem men omväxling förnöjer som bekant. Det här bladet är en mycket slank wharncliffe vilket ger en smula spearpointkänsla formen till trots. Sen är den inte helt rättrogen då eggen faktiskt erbjuder en svag buk. Den kurvar lätt uppåt för att möta spetsen men det är så subtilt att det till och med kan vara svårt att avgöra på bild. 

Ett lätt modifierad Wharncliffe i utmärkta CPM S30V

Känslan i bladet påminner om en skalpell. Bladgodset är tre millimeter men det är egentligen enbart över den första delen över tumhålet som den tjockleken återfinns sen tunnas bladet ut markant mot spetsen. Den är för övrigt precis som den ser ut, mycket delikat och närmast nåluddsvass. Men den är inte så klen att den riskerar att gå av. Förutsatt då att man inte använder kniven som bräckjärn förstås. Kniven har en hög nästan hel skålslipning vilket tillsammans med den adekvata godstjockleken ger mycket bra skäregenskaper generellt.

Stålet är det mycket solida pulverstålet CPM S30V som närmast är en stapelvara på Spydercos finare knivar. Det kännetecknas av bra slitstyrka och rosttröghet och är ändå tämligen lätt att slipa och underhålla.

En mycket elegant signatur

Fabrikseggen var riktigt bra vilket man är bortskämd med från Spyderco. Jämnt slipad och vass med en symmetrisk och väl utförd spets. Kniven rakade armhår och skar papper utan problem. Möjligen behövde den ett par drag på en strigel för att få den yttersta skärpan vilket den också fick. 

Fickskalpell med nålspets

Bladformen excellerar när det kommer till detaljarbeten. Att öppna brev, paket och skära plast och emballage går som en dans. Men det skall väl betonas att den här kniven är att betrakta som en "gentlemannakniv" och inte är byggd för tyngre arbeten. Så den är inget jag skulle välja för skogsturen, fiskafänget eller på fjällvandringen. 

Det tunna bladet med den nästan raka eggen på det här Wharncliffe-bladet lämpar sig föga överraskande inte heller särskilt väl i köket förutom som skalkniv. Där är den å andra sidan en av de bästa fällbara skalknivarna jag stött på.


Handtag


Handtagets blanka yta påminner en smula om kolfiber men det är polerad G10 som är materialet i skollorna. Ytbehandlingen ger kniven en exklusiv känsla som förstärks av detaljer som det faktum att bladryggen är i nivå med handtaget både i infällt och utfällt läge. På insidan återfinns försänkta liners i stål för att styva upp konstruktionen. De är urborrade för att hålla nere totalvikten. 

Handtaget är inte det tunnaste vilket i det här fallet är positivt och ger bättre grepp. Det upplevs en smula fyrkantigt och kunde gärna fått vara lite mer rundat mot ryggen i mitt tycke. Men jag misstänker att det hade stört formspråket. Av samma skäl lyser alla former av räfflor/jimpings med sin frånvaro vilket jag är glad för. Undantaget är de tre dekorränder som löper i en båge över båda sidor på handtaget och speglas i bladet. De ger en smula ökat grepp men är där främst för utseendets skull. 

Handtaget är annars långt nog för ett bekvämt fyrfingersgrepp. Allra bäst fungerar greppet om kniven fattas med tummen på ovansidan på bladet.

Bladets eleganta linjer återspeglas i handtagets form som därför
närmast slutar i en spets

En nackdel med formen vilket jag ser som en konsekvens av helheten där handtaget reflekterar bladformen är att den mycket avsmalnande bakänden kan upplevas något spetsig och därmed obekväm. I normalt grepp känns den dock inte eftersom den sticker ut bakom fingrarna. Men den känns om man stödjer bakänden på handtaget mot insidan på handflatan. 


Öppning och lås


Kniven öppnas med ett ovanligt litet Spyderhål som dessutom är delvis gömt i ramen. Det gör att kniven får en betydligt slankare profil än vad som är brukligt med knivar utrustade med tumhål men också att det kan vara en smula fippligare att fälla ut bladet. På Des Horns originalmodeller saknas förstås hålet och där fungerar mönstret i bladet som fäste för tummen istället. Även på den här kniven hjälper ränderna till om tummen trevar utanför hålet. De är rätt skarpt skurna nämligen. 

Spydercos signum, öppningshålet, återfinns även på den här kniven om än i ovanligt litet utförande

Om öppningsrörelsen kan annars sägas att den är mjuk och jämn tack vare väl tilltagna glidlager i brons. Däremot så är fjäderkraften i låsarmen när den löper mot bladet i kombination med spänningen i pivotskruven tillräcklig för att bjuda på lite motstånd när bladet fälls ut. Det blir ganska uppenbart att det inte är ett blad som löper på kullager i det här fallet. Särskilt som det är den typen av knivar jag hanterat på sistone. 

Låset är en mycket väl utförd linerlock i stål

Väl ute låser bladet distinkt med en linerlock i stål. Något glapp kan inte upptäckas i någon riktning vilket är något jag kommit att förvänta mig av Spyderco som märke och särskilt av knivar tillverkade i Taichung. Det är också rimligt att kräva av en kniv i den här prisklassen. 

Tack vare handtagets form är låset mycket lätt att komma åt

Låset är mycket lätt att komma åt eftersom det för ändamålet finns ett rejält urtag för fingret. Noteras bör att det gäller endast högerhänta. Eftergiften som får göras för att slippa den annars karaktäristiska knölen på bladet genom att flytta in och minska hålet gör att det inte går att nå mer än från ett håll. 

En detalj som kunde vara mer övertänkt är ytan på själva låsarmen som är i blankpolerat stål. Jag hade föredragit om den varit i samma satinfinish som bladet. Det hade passat väl in i knivens tema. 


Att bära


Des Horn är en lätt och luftig dröm att bära. Kniven väger inte mer än femtiofem gram och har mjuka sidor och en mycket slank profil så om man säger att kniven inte känns förrän man behöver den så är det ingen överdrift.

Spydercos wireclip fungerar som vanligt utmärkt. Vill man ha 
en mer stilren kniv kan det förstås avlägsnas

Sen är clipet exceptionellt bra. Men så är jag partisk när det gäller Spydercos wireclip bör påpekas. En udda detalj på den här kniven är att clipet faktiskt är fäst i pivotskruven. Den lösningen har jag inte sett på någon annan kniv. Om clipet sen passar rent stilmässigt till kniven är en öppen fråga. Jag lutar åt att det är det bästa alternativet utseendemässigt är om man plockar bort det helt. Men jag är inte förtjust i lösa knivar i fickorna som dessutom har en tendens att lägga sig på tvären så det får trots det sitta kvar.

Clipet kan bara bäras i en position vilket jag inte tycker gör något på den här kniven. Men är man vänsterhänt kan det nog störa en del.


Sammanfattningsvis


Om kniven kan sägas att det rör sig om en minimalistisk design med enkla rena linjer. Den påminner därmed en aning om ett par andra  Spydercomodeller, den äldre - "Viele" och den något nyare Bradleydesignade "Air". Fast i det här fallet är formspråket taget ett steg längre. 

Kniven andas Bahhaus och Art Deco och kanske den Amerikanska 30-talsrörelsen inom design - "Streamlining" där man strävade mot att få immobila föremål att se ut som de rörde sig. 

I det här fallet skapas känslan av rörelse genom att de dekorativa elementen i handtaget fortsätter i bladet.

Modellen är tillverkad i Taiwan vilket numera har transformerats från skällsord till kvalitetsmärkning när det kommer till diverse produktion inte minst vad gäller knivar. Sen kan tilläggas att Spydercos samarbetspartner i Taichung är extraordinära när det gäller precision och kvalitetskontroll. Allt som kommer från den fabriken närmar sig perfektion. Personligen tycker jag att de produkterna matchar och kanske trumfar de som kommer från Colorado i det här fallet. 

Ur vissa vinklar påminner Spyderco Des Horn om en futuristisk sportbil från 30-talet

Det här är en i mitt tycke vacker kniv som fungerar utmärkt som vardagskompanjon. Men jag vill en än gång betona att det inte en täljkniv eller en friluftskniv det handlar om. Det är en fickkniv som briljerar för det tänkta området. Den är försedd med ett utmärkt stål, är lätt och har ett bra clip vilket gör att den är bekväm att bära med sig. 

Jag skulle nog klassificera den som en storebror till den tidigare nämnda "Air". Den som gillar den kniven men söker ett något större format lär uppskatta "Des Horn". Den som däremot söker en robust allroundkniv för blandat bruk som är redo för en och annan överraskning skall nog kika på ett mer stabilt alternativ. 


Mer teknisk information hittas här

Specifikation:

Längd utfälld: 183 mm
Vikt: 55 g
Bladlängd: 79 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: CPM S30V
Handtag: G10, polerad
Lås: Linerlock, stål

Producerad av: Spyderco, tillverkad i USA


/ J - letar efter rörelse i konsten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar