måndag 14 september 2015

Knivrecension Kizer Ki4419A3 "Sliver"

- soluppgången i öster



Från Kina kommer för stunden en strid ström av knivar. Det har det förvisso gjort sen en tid tillbaks men nu finns även märken som står på egna ben och vare sig ägnar sig åt OEM-tillverkning åt andra företag eller ren piratkopiering som tidigare ofta varit fallet. Som exempel på den nya trenden kan Carson Labs, Reate och inte minst Kizer tjäna. Kizer är ett av de företag som formligen pumpar ut nya modeller för tillfället och det finns därför mycket att välja på från dem.

Kizer Ki4419A3


Den här modellen fastnade jag för av flera skäl. För det första börjar jag tröttna på att det görs extremt många knivar enligt formeln: "titanhandtag, ramlås, flipper,kullager" just nu.

Det här är istället en kniv med aluminium i handtaget och det är en linerlock som fälls ut med tummen. Förvisso även det en annan vanlig kombination på moderna knivar men inte lika uttjatad för stunden bland lite finare knivar.

För det andra har kniven ett ytterst kapabelt stål och en bladform som inte så lite påminner mig om en annan kniv jag gillar nämligen Benchmades "943". Kniven har även ett tilltalande yttre där inspiration ser ut att ha hämtats från knivar som Lionsteels "Ti-Spine". Allt sammantaget och parat med ett modest pris för materialkonfigurationen gör den här kniven synnerligen intressant.

En kniv med eget formspråk men med drag av både Benchmade och Lion Steel


Twitterversion: Kizer Sliver - en mycket bra fickkniv med några brister.


Blad


Kizer knives är en av kinatillverkarna som importerar amerikanskt kvalitetsstål för sin produktion. Något de till och med har fått visa upp kvitton och importtillstånd för på diverse forum för att övertyga populasen. Det finns dock inget som tyder på att de bluffar och deras knivar håller mycket hög klass vad gäller konstruktion och passning i materialen.

Den nya Kizerloggan är riktigt smakfull. Utöver den återfinns bladstålet etsat vid bladbasen


I det här fallet det Crucibles CPM-S35VN som är aktuellt. Ett ytterst kompetent stål som sägs vara en utveckling på CPM S30V och framtaget tillsammans med Chris Reeve för att användas bland annat i den ikoniska Sebenza. Stålet närmar sig "superstål" som Elmax, ZDP-189 och CPM S90V sett till egenskaperna men skall vara lättare att underhålla om man får tro expertisen. Som vanligt är det många aspekter som skall balanseras som skärpevaraktighet, rosttröghet, seghet/tuffhet, förmåga att ta en egg och hur lätt det är att slipa den. Jag har inte tillräckligt med erfarenhet av det här stålet för att kunna uttala mig än.

En effektiv bladform


Bladformen på Ki4419 är en slank droppoint. Längden är nio centimeter eller för att vara mycket exakt 90,1 mm enligt Kizer själva. Det långa bladet ger mycket egg att arbeta med och formen ger en liten buk men bra spets. Det smala bladet gör att eggvinkeln trots en bra skålslipning blir tämligen brant. Den skär därför inte fullt så bra som stålet och utseendet antyder. Emellertid är den inte dålig och skär till exempel bättre än sin dyrare utmanare Benchmade 943. En del av det kan tillskrivas godstjockleken  på 3 millimeter vilket känns adekvat i sammanhanget. 


Handtag


Handtaget är en av de detaljer som visuellt utmärker sig på den här kniven. Det är slankt för att matcha det övriga utseendet. Det är gjort med sidor i aluminium på en ram av stål. Konstruktionen är öppen med tre skruvade distanser i ryggen. Hål för fånglina finns och handtaget är försett med ett clip som inte kan flyttas.

En av de mest signifikanta detaljerna på den här kniven - handtaget i "Sunburst"-mönster


Det som är utmärkande för handtaget är mönstret "sunburst". Beroende på hur kniven vinklas reflekteras ljuset olika vilket skänker en lyster och elegans åt kniven.  De djupa räfflorna i handtaget ger även ett mycket bra grepp. Friktionen är nästan för stark och det går därför inte jobba med kniven någon längre tid utan att det känns. Men det är knappast syftet med den här knivtypen. För att ytterligare öka på fästet har kniven ett par räfflor vid bladryggens bas. De är snyggt passade mot handtaget vilket ger ett gediget intryck. 

Handtaget har den vanligt förekommande lösningen med öppen rygg. Lätt att rengöra och demontera om så önskas


Kniven finns i ett par olika färgställningar som svart, orange och grönt. Jag ville ha variation i samlingen och satsade på en tämligen diskret färg som inte var svart. Återstod då grönt. Det är en tämligen blek nyans som i mitt tycke är riktigt snygg. 

Handtaget är tolv centimeter långt vilket ger gott om utrymme för fingrarna även för dem med lite större händer. Formen är väl genomtänkt och kniven fungerar i alla grepp utan att kännas obekväm eller märklig. Det som stör lite är mönstret som sagt men det gäller inte alla fattningar. Ibland är det som mönstret "jobbar" med greppet och inte emot. Men det står klart att det inte är en kniv för grovarbete. 

Kniven går förstås att demontera men jag måste erkänna att jag inte skruvat isär den än. Även om pivoskruven är en dekorativ sådan kräver den inte några specialverktyg.

Förresten det var inte helt sant att jag inte skruvat någonting. En del har jag tagit bort och återmonterat. En del som helt omöjliggjorde användning av kniven i sin ursprungliga form. Jag återkommer till det. 


Öppning och lås


Kizer Sliver är extremt lätt att öppna. De överdimensionerade tumknopparna är enkla att komma åt och sitter helt på helt rätt ställe för att effektivt öppna kniven. Baksidan av den goda åtkomsten är att de gör att kniven blir markant sämre att ha i fickan och de hindrar även arbete något.  

En synnerligen effektiv tumknopp som dock sitter en smula för långt ut på bladet för min smak


Själva gången på den här kniven är silkeslen och en av de mjukare i min samling. Bladet löper precis så mjukt som ett par bra glidlager med små toleranser kan åstadkomma. Inget behov av kullager i det här fallet. 

Kniven kan öppnas mycket snabbt med en snärt av tummen eller stilla och värdigt om så önskas. Det är en av de stora fördelarna med tumöppningar framför dedikerade flipperknivar som jag ser det. Det är inte alltid man vill öppna en kniv med ett ljudligt "tschklack".

En av de bidragande orsakerna till att kniven är lätt att fälla ut är en väl avvägd styrka i låsarmen i stängt läge. Bladet hålls på plats med precis avvägd kraft - inte för mycket och inte för lite.

En riktigt bra linerlock i stål. Ett system jag ofta föredrar framför framelocks i titan. 


Låset är en integrerad linerlock i stål. Det ger ett utmärkt lås som fungerar utan anmärkning. Det låser vid varje öppning och gör det utan tillstymmelse till glapp eller spel. Däremot kan ett flex tvingas fram i sidled om man tar i. Det är alltså inte bladet som flexar utan hela kniven. Detsamma kan sägas om Benchmade 943, vilken har liknande dimensioner. Jag tror det har med materialval i kombination med godstjocklek i framförallt handtaget att göra. Knivarna är inte våldsamt överbyggda utan snarare tämligen slanka uppenbarelser och med det följer vissa begränsningar. 

Skulle det uppstå någon sidorörelse i bladet kan kniven spännas enkelt med den justerbara pivotskruven som trots avancerat utseende går att justera endera med en tunn skruvmejsel eller t o m insex om man inte tar i för mycket. 


Att bära


Man kan lätt att förledas att tro att en så slank skapelse som inte väger in på mer än åttio gram helt skall försvinna i fickan. Men se där bedrar man sig. Det är något av knivens akilleshäl och mycket av det kan tillskrivas framförallt clipet men även tumknopparna och handtagsmönstret spelar en roll här. 

Mönstret gör helt enkelt att motståndet mot textilier blir tämligen stort vilket gör kniven svårare att framförallt stoppa ned i fickan efter förrättat värv. På vägen både ned och upp är dessutom tumknopparna i vägen då de helt enkelt är bredare än handtaget. De lockas att vilja fastna i allt de kommer åt. 

Men värst är trots allt clipet. Det är faktiskt kvalificerat skräp i sin ursprungliga form. Betydligt bättre efter att jag modifierat det. När kniven kommer kan man nämligen inte greppa handtaget alls utan att få den alldeles för vassa och utåtpekande spetsen från clipet mitt i den mjukaste delen av handflatan. Väl i fickan fanns risken att den spetsen skulle repa sönder allt man råkade passera. 


Ett illa genomtänkt clip som fungerar först efter modifiering

För att ordna detta krävdes att jag tog bort clipet, filade ned spetsen och rundade den med en fil och sandpapper samt böjde resterande spets markant inåt. Resultatet är det som syns på bilden ovan. Nu fungerar det dugligt. 

Sen är jag inte förtjust i att det får kniven att sitta så högt i fickan men det är mer en fråga om tycke och smak. Det går för övrigt inte att byta position på clipet. Just den detaljen stör inte mig men troligen den som är vänsterhänt.





Sammanfattningsvis


Vad skall jag då säga om min första kontakt med Kizer? Det övergripande intrycket är nog att tillverkningskvalité - fit & finish håller högsta standard och återfinns där i toppen med de andra erkända märkena bland produktionsknivar. Och det är nog nödvändigt då det är en kniv både tillverkad och designad i Kina vilket är ett påbrå som kan avskräcka en del köpare. I Kizers digra utbud finns nu även allt fler samarbeten med internationella knivmakare och jag förutspår att de kommer att växa om de fortsätter på den inslagna vägen. 

Den aktuella kniven upplever jag i mångt och mycket som en utmanare till knivar som BM 943 och liknande. Och där klarar den sig i huvudsak bra. Det är en i mitt tycke elegant och smakfull uppenbarelse utan markanta överdrifter. Lite längre i strumplästen än t ex 943:an men inte enormt stor.

Kizer i gott sällskap för storleksjämförelse - BM 943 och ZT 0450


Som jag tidigare visat är kvalitén genomgående mycket hög både vad gäller materialval och genomförande. Men den här modellen når inte riktigt ända fram till några av konkurrenterna i alla avseenden. Dels är är formen eller snarare mönstret på handtaget en balans mellan funktion och utseende där det senare nog vann. Något jag emellertid var väl medveten om när jag köpte kniven. 

Men den stora och markanta missen är det odugliga clipet som först efter kraftig modifikation fungerar tillfredsställande. Någon borde greppet den färdiga prototypen och känt att det här inte fungerar i någon hand. Men det är inte ett helt ovanligt problem även för andra märken kan tilläggas. 


Personlig fickkniv med en exklusiv känsla till en rimlig peng - Kizer Sunburst

Bortsett från den missen dominerar de positiva intrycken. Kniven är mycket lätt för sin storlek och väger in på futtiga åttio gram vilket placerar den i samma klass som exempelvis ZT0450. 

Sen har man valt att stoppa in ett så långt blad det går vilket gör att ration mellan bladlängd och handtag är bra. Något som det ibland slarvas med. Jag föredrar att inte släpa omkring på ett jättehandtag om inte egglängden matchar det. 

Den här Kizermodellen kan jag varmt rekommendera för den som vill ha en elegant och estetiskt tilltalande fickkniv gjord med fina material som fungerar till det mesta småpyssel som kan tänkas dyka upp på daglig basis. 

Men till den som söker en kniv som skall följa med ut på skogspromenaden och som kan tänkas ställas inför utmaningar som inkluderar mycket täljande och annan träbearbetning bör söka sig någon annanstans. Till dylika uppgifter finns det betydligt bättre knivar, även fällbara diton. Och inom kort skall jag för övrigt presentera en sådan. 



Specifikation:

Längd utfälld: 210 mm
Längd hopfälld: 120 mm
Vikt: 81 g
Bladlängd: 90 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: CPM-S35VN
Handtag: grönanodiserad aluminium
Lås: Linerlock

Producerad av: Kizer, tillverkad i Kina


/ J - kniviot till vardags

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar